Stručni časopisi

Naučni, stručni i informativni časopis

Požar, eksplozija, preventiva

Asocijacija za upravljanje rizicima je dobila autorska prava da predstavi nešto iz bogate riznice, te svijetle i produktivne historije Instituta za zaštitu od požara i eksplozija. Radi se o naučno, stručnom i informativnom časopisu “Požar, eksplozija i preventiva”.

Kao što je poznato tehničko-tehnološke nesreće iniciraju i izazivaju najveće mirnodopske hazarde i posljedice, čak izvjesno veće i od prirodnih nesreća. Posljedice su dugoročnije i složenije (prisjetimo se samo Chernobyla/Černobilja i Fukushime/Fukušime). Ovom tematikom se zasigurno ne može baviti samo ad hoc u vrijeme hazarda, ili u fazi otklanjanja posljedica. Prevencija je ključ djelovanja i uspješne prevencije tehničko-tehnoloških nesreća, kao uostalom što je to slučaj i borbom sa svim drugim hazardima i sigurnosnim prijetnjama. Stoga, formula koja je izvjesno dobitna kombinacija jeste prevencija, prevencija i opet prevencija.

Imajući u vidu navedeno, ovaj eminentni časopis je u 80-tim godinama Dvadesetog stoljeća, zasigurno dao svoj značajan doprinos, a ovom prilikom smo ovaj vrijedan materijal učinili dostupnim za čitanje.

Prava daljeg štampanja i publiciranja ovog materijala su zadržana od strane Instituta za zaštitu od požara i eksplozije, kao i sva druga prava presnimavanja umnožavanja, izuzev čitanja ili korištenja dijelova materijala, uz navođenje izvora.

Hvala

Požar, eksplozija, preventiva

Naučni, stručni i informativni časopis “Požar, ekspolozija, preventiva” 1: Januar 1980. god.

Naučni, stručni i informativni časopis “Požar, ekspolozija, preventiva” 4: Decembar 1980.

Naučni, stručni i informativni časopis “Požar, ekspolozija, preventiva” 2: Juni 1981

Naučni, stručni i informativni časopis “Požar, ekspolozija, preventiva” 3: Oktobar 1983.god.

Naučni, stručni i informativni časopis “Požar, ekspolozija, preventiva” 2: Juli 1984.god.

Naučni, stručni i informativni časopis “Požar, ekspolozija, preventiva” 3: Septembar 1988

Naučni, stručni i informativni časopis “Požar, ekspolozija, preventiva” 1-2: Februar-maj 1989.

Naučni, stručni i informativni časopis “Požar, ekspolozija, preventiva” 4: Novembar 1989


Naučni, stručni i informativni časopis

Zaštita

Također, Asocijacija za upravljanje rizicima ima čast predstaviti naučni, stručni i informativni časopis “Zaštita”, koji također daje viđenja i rješenja iz oblasti sigurnost, sa posebnim akcentom na vrijeme 70-tih i 80-tih godina. Ono što je važno za naglasiti jeste činjenica da se i tada nauka jako afirmirala i itekako pitala, nažalost možda više tada nego sada. Stoga učimo i na pozitivnim primjerima prošlosti, a ovaj časopis jest zasigurno pozitivan primjer i dobra vodilja za današnje koncepte kako u sferi nauke, tako i prakse, kako u današnje vrijeme tako i za budućnost.

Prava daljeg štampanja i publiciranja ovog materijala su zadržana od strane Instituta za zaštitu od požara i eksplozije, kao i sva druga prava presnimavanja umnožavanja, izuzev čitanja ili korištenja dijelova materijala, uz navođenje izvora.

Hvala

Zaštita

Naučni, stručni i informativni časopis “Zaštita”: Februar 1976.

Naučni, stručni i informativni časopis “Zaštita”: Oktobar 1982.

Naučni, stručni i informativni časopis “Zaštita”: Maj-Juni 1983.

Naučni, stručni i informativni časopis “Zaštita”: Oktobar 1983.

Naučni, stručni i informativni časopis “Zaštita”: Novembar-decembar 1983.

Naučni, stručni i informativni časopis “Zaštita”: Oktobar 1984.

Naučni, stručni i informativni časopis “Zaštita”: August 1987.